Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Преглед активности Директората за младе

Преглед активности Директората за младе за период децембар 2016- 2017 година.

Датум објаве: 27.02.2017 11:27 | Аутор: Министарство спорта

Испис Штампај страницу


Савјет за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљење обалним подручјем 11.01.2017година


 На Савјету је представљена Стратегија за младе 2017-2021 и усклађеност циљева Стратегије за младе са циљевима Стратегије одрживог развоја.

Одабир Секретаријата за Регионалну канцеларију за сарадњу младих 27-28.01. 2017 година,

Приоритетна тема састанка била је одабир Генералног секретара који ће управљати Регионалном канцеларијим за сарадњу младих. 
Поред тога, дефинисан је и јавни позив за замјеника Генералног секретара и запослених у будућој Канцеларији.

Посјете општинама

Тиват 03.02.2017 године, 

Представници Министартсва спорта- Директората за младе били су у званичној посјети општини Тиват и посјетили просторије Омладинског клуба гдје је организован округли сто на тему “Умрежавање омладинских клубова у Црној Гори”.
 
Мојковац 08.02.2017 године

Представници Министарства спорта- Директората за младе посјетили су општину Мојковац гдје су имали прилику да о локалној омладинској политици разговарају са Предсједником општине, представницима невладиних организација чији је пројекат “Унапређење услова за наставак активности на развоју омладинског активизма на локалном нивоу” подржало Министарство спорта. Тог дана Министар спорта отворио је и Омладински клуб у овом граду у циљу стварања услова за квалитетно спровођење локалне омладинске политике.

Беране 08.02.2017 године,

Представници Министарства спорта- Директората за младе посјетили су општину Беране и о локалној омладинској политици, као и о активностима омладинског клуба разговарали са Предсједником општине и представницима Омладинског клуба Беране чији је пројекат “МЕет тхе леадер” подржан од стране Министарства спорта. Након тога представници Министарства посјетили су просторије Омладинског клуба, као и спортски објекат у изградњи. 

 Отварање Омладинског центра у Подгорици 10.02.2017 године

 Министарство спорта је у партнерству са Главним градом и Системом Уједињених нација отворило Омладински центар у Подгорици. У оквиру центра отворена је и УНИЦЕФ Лабораторију иновација „КРЕАКТИВАТОР“, гдје млади својим идејама и рјешењима на креативан и иновативан начин уз подршку ментора могу да допринесу унапређењу заједнице у којој живе. У периоду тестирања рада Омладинским центром управља Центар за младе- Проацтиве. Поред наведеног, 4.јула 2017. године, планирано је и отварање локалне канцеларије која ће бити саставни дио Регионалне канцеларије за сарадњу младих. Поменута локална канцеларија ће бити смјештена у Омладинском центру у Подгорици.


Састанак са представницима Завода за статистику (МОНСТАТ) 20.02. 2017 године

Представници Директората за младе састали су се са представницима Завода за статистику. На том састанку се разговарало о даљим корацима праћења индикатора у оквиру Стратегије за младе 2017- 2021.


Састанак у Омладинском центру са представницима омладинских невладиних организација 23.02.2017 године

Представници Директората за младе састали су се са представницима невладиних организација у Омладинском центру у Подгорици. Ово је била прилика да се невладине организације упознају са плановима Директората на пољу омладинске политике, али и да чују више о томе на који начин ће моћи да користе Омладински центар. Идеју о томе на који начин је замишљено функционисање рада Омладинског центра представио је Центар за младе- Проацтиве, који у периоду тестирања рада и управља Омладинским центром.

Други састанак са представницима невладиних организација у Омладинском центру- 03.03.2017. године

Представници Министарства спорта- Директората за младе састали су се са представницима невладиних организација у Омладинском центру у Подгорици. Главни циљ састанка, који је водио Центар за младе- Проацтиве, био је прикупљање приједлога од организација и представника Директората за младе о оквирној листи активности које ће спроводити у просторијама Центра, као и о начину функционисања и будућим плановима овог Центра. На основу добијених приједлога креирани су оквирни принципи и процедуре за функционисање Омладинског центра у периоду тестирања. 

Трећи састанак Управног одбора Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО)- 20-23.03.2017. године

Генерални директор Директората за младе Ненад Копривица присуствовао је у Берлину трећем састанку Управног одбора Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО). Главни дио овог састанка била је припрема јавног конкурса за избор замјеника генералног секретара РYЦО.

Промоција програма за оснаживање адолесцената и јачање њихове партиципације "Себи желим"- 25.03.2017. године

Министар спорта Никола Јановић је у суботу 25.марта 2017. године на Филозофском факултету у Никшићу учествовао у завршној промоцији програма за оснаживање адолесцената и јачање њихове партиципације "Себи желим". На овом догађају Министар Јановић је говорио о значају социо-емоционалних вјештина за успјех у животу и са младима подијелио искуства везана за дугогодишњу спортску каријеру.

Конференција "Шездесет година од Римских уговора: даљи пут Европе - 27.03. 2017. године

Представници Министарства спорта- Директората за младе присуствовали су конференцији коју је организовало Министарство европских послова у сарадњи са Амбасадом Италије и Делегацијом Европске уније у Црној Гори. Циљ конференције био је сагледавање значаја Римских уговора за развој идеје уједињене Европе, као и размјена мишљења о будућности политике проширења Европске уније и изазовима са којима се Унија суочава.

Засиједање Европског координационог одбора за младе "ЦДЕЈ"- 27-29.03. 2017. године

Генерални директор Директората за младе Ненад Копривица присуствовао је у Европском омладинском центру у Будимпешти редовном засиједању Европског координационог одбора за младе "ЦДЕЈ" који окупља представнике министарстава задужене за област младих из свих земаља чланица Савјета Европе. 

Панел дискусија "Досадашњи резултати у процесу оснивања Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО)"- 31.03.2017. године

Генерални директор Директората за младе Ненад Копривица учествовао је у панел дискусији "Досадашњи резултати у процесу оснивања Регионалне канцеларије за сарадњу младих" на којој је говорио о процесу формирања ове Канцеларије, начину функционисања и наредним активностима које су планиране у оквиру овог програма регионалне сарадње.

Конференција “Волонтеризам и млади”- 06.04. 2017. године

Представници Министарства спорта- Директората за младе присуствовали су конференцији “Волонтеризам и млади” коју је организовало НВУ “Дјеца Црне Горе”. Циљ ове конференције био је представљање дјелокруга рада Директората за младе, промовисање значаја волонтеризма код младих, као и представљање примјера добре праксе у овој области. 

Конференција “Како до дјелотворног образовања за људска права и активно грађанство – дилеме и рјешења”- 10.04.2017. године

Представници Министарства спорта- Директората за младе присуствовали су конференцији “Како до дјелотворног образовања за људска права и активно грађанство – дилеме и рјешења” коју је организовао Центар за грађанско образовање (ЦГО), у оквиру пројекта Образовањем за људска права. Циљ конференције био је да се кроз конструктивну, стручну и аргументовану дискусију и дијалог између различитих актера друштва, представника институција које креирају и спроводе политике системског образовања младих, прије свега на пољу грађанског образовања, анализирају учинци овог предмета, те мапирају могућности сарадње између неформалног и формалног система у унапријеђењу политичке писмености и партиципације, грађанске одговорности, разумијевању и поштовању људских права и улагању у ненасилне приступе животу и развоју друштва.

Посјета општини Пљевља- 12.04.2017. године

Министар спорта Никола Јановић и генерални директор Директората за младе Ненад Копривица посјетили су општину Пљевља и са предсједником Општине Мирком Ђачићем између осталих тема разговарали и о омладинској политици у Црној Гори, креирању општинске стратегије за младе, као и о спровођењу омладинске политике у општини Пљевља. Након обиласка основне и средње школе у Пљевљима, Министар и Генерални директор су радну посјету завшили обиласком тамошњег Омладинског клуба гдје су са младима разговарали о њиховим потребама и унапрјеђивању омладинске политике.
Генерални директор Директората за младе Ненад Копривица обавијестио је представнике омладинских организација да је Министарство спорта расписало Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката за младе у 2017. години и позвао их да пошаљу приједлоге пројеката. 

Обиљежавање 5. маја Европског дана самосталног живљења - 05.05.2017. године

Представница Директората за младе присуствовала је обиљежавању 5. маја Европског дана самосталног живљења у организацији Удружења младих са хендикепом Црне Горе. Циљ овог догађаја је промоција самосталног живота, и његових принципа, залагање за сервисе подршке, приступачан превоз и окружење, односно деинституционализацију и могућност самосталног доношења одлука од стране особа са инвалидитетом.

Конференција “Будућност рада”- 05.05.2017. године 

Представник Директората за младе присуствовао је конференцији “Будућност рада” коју су организовали Међународна организација рада и Социјални савјет Црне Горе. Циљ ове конференције је отварање дијалога о долазећим трендовима на тржишту рада и будућим перспективама у области рада, као и достојанственом запошљавању младих.

Конференција "Црногорски образовни систем: од теоријског до практичног знања и стицања вјештина"- 09.05.2017. године

Представница Директората за младе говорила је о активностима на пољу омладинске политике на конференцији "Црногорски образовни систем: од теоријског до практичног знања и стицања вјештина" , одржане 9. маја 2017. године у Бару у организацији Арт Цоммуницатионс из Подгорице у сарадњи са партнерима. 

Завршна конференција пројекта “Млади против корупције”- 11.05.2017. године

Представник Директората за младе учествовао је на завршној конференцији пројекта “Млади против корупције” коју је организовала НВО “Грађански креативни центар”- Цетиње. Циљ ове конференције је заговарање транспарентности процеса избора чланова Савјета за младе у Пријестоници.

Унија младих предузетника - 18.05.2017. године 

Представници Директората за младе састали су се представницима Уније младих предузетника у циљу успостављања сарадње и размјењивања планова на пољу омладинске политике.

Yоутх Спеак Форум - 19.05.2017. године

Генерални директор Директората за младе Ненад Копривица учествовао је на Yоутх Спеак Форуму који је организовало Удружење студената економије и менаџмента Црне Горе - АИЕСЕЦ. Генерални директор је на Форуму говорио о политикама за младе у Црној Гори, са посебним освртом на Закон о младима и Стратегију за младе 2017-2021, као и о могућностима за младе у оквиру Регионалне канцеларија за сарадњу младих и отворених омладинских клубова и центара.

Састанак са представницима НВО Форум млади и неформална едукација - 29.05.2017. године

Генерални директор Директората за младе Ненад Копривица састао се представницима НВО Форум млади и неформална едукација у циљу унапређења сарадње Министарства спорта и цивилног сектора у области омладинске политике, професионализацији сервиса за младе, као и промоцији људских права.

Гим Фест - 29.05.2017. године

Представница Директората за младе присуствовала је свечаном отварању традиционалног Гим Феста на Цетињу која повезује ученике, професоре, грађане и институције, како на Цетињу, тако и на националном нивоу. Представница Директората за младе је говорила о значају омладинске политике у Црној Гори и похвалила одржавање ове манифестације која се одржава шесту годину за редом, а која не само да помаже локалној заједници, већ и унапређује активизам младих у општини Цетиње. Овогодишњи Гим фест биће организован од 29.05. до 31.05. Сва средства прикупљена током манифестације, биће усмјерена на санацију спортске сале ЈУ Гимназија на Цетињу.

Одржани састанци са међународним партнерима :

• Систем Уједињених нација у Црној Гори

• Фондација Конрад Аденауер

• Америчка амбасада