Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Регионална сарадња и кампање Директората за младе

Регионална сарадња и кампање Директората за младе

Датум објаве: 28.02.2017 13:30 | Аутор: Министарство спорта

Испис Штампај страницуКампање

Сарадња на пољу омладинске политике са Савјетом Европе тј. Директоратом за демократско грађанство и учешће (Сектор младих) се у претходном периоду односила на реализацију кампање о људским правима Сузбијање говора мржње на интернету коју је 2012. године иницирао Савјет Европе, и која се тренутно спроводи у више од 40 земаља Европе, а у кампању се укључио и Мексико. У Црној Гори кампању координише и спроводи Министарство спорта- Директорат за младе у сарадњи са невладиним организацијама. У периоду од 2014. до краја 2016. године у оквиру ове кампање реализоване су активности попут „Регионални аутобус против сузбијања говора мржње на интернету“ у ком су волонтери из 5 (Црна Гора, Србија, Мађарска, Словенија, Словачка) путовали заједно од земље до земље у брендираном аутобусу и промовисали кампању, а у Црној Гори посјетили су Подгорицу и Цетиње. У оквиру исте кампање преведен је и Приручник за сузбијање говора мржње „Боокмаркс“ који је објавио Савјет Европе, док је исти преведен и на црногорски језик. Приручник ће се користити у обуци тренера који ће стечено знање преносити (у школама, на факултетима, радионицама, обукама, округлим столовима, кроз јавна појављивања), али и креирати/спроводити нове активности у циљу сузбијања говора мржње. Поред поменутих активности, реализовани су и пројекти „Но Хате Онлине, Но Хате Оффлине“, „НО ХАТЕ угао“, “Wе цхоосе нон-виоленце”, “Превенција радикализма код младих у Црној Гори кроз омладински рад” и други. У поменутом периоду организовани су и бројни семинари, обуке, округи столови, конференције, промоције, урађене брошуре, промо материјал и снимљено неколико видео спотова. 

Од 2014. до 2016. у партнерству са Системом Уједињених нација реализована је кампања Себи желим. Циљ кампање је да помогне младим људима у Црној Гори у креирању плана личног развоја, остварења својих аспирација и циљева кроз менторство и информисање о могућностима за остварење истих. Кроз ову кампању учесници (млади од 15 до 19 година) добили су прилику да развију социо-емоционалне вјештине које су им потребне за лични развој и остварење успјеха у школи, на факултету, у одабиру професије, у налажењу посла, у односима са вршњацима и другим људима. Пројекат је започет мотивационим говорима самих младих из Црне Горе који су успјешни у својим пословима, или су успјели да изграде сопствени бизнис, а који су овако добили прилику да своје знање и искуство пренесу вршњацима. Након мотивационих говора, млади су имали прилику да се пријаве за учешће на љетњем кампу на ком су уз помоћ ментора разговарали о својим аспирацијама и начину како их остварити. У оквиру поменуте кампање креиран је и сајт Себи желим који младима пружа информације о омладинској политици, могућностима које се отварају за њих, као и информације о новим програмима и стипендијама за младе који постоје у Црној Гори, али и ван њених граница.
 
Регионална сарадња

Регионална канцеларија за сарадњу младих- РYЦО

Процес успостављања Регионалне канцеларије за сарадњу младих званично је постао дио Берлинског процеса потписивањем "Заједничке декларације о оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих Западног Балкана" (Регионал Yоутх Цооператион Оффице- РYЦО) која је потписана на Бечом самиту 27. августа 2015. године од стране премијера Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Македоније, Србије и Црне Горе. Након потписивања Декларације радна група коју су чинили представници влада и цивилног сектора припремила је Споразум и Статут Регионалне канцеларије за сарадњу младих који је потписан 4. Јула 2016. године на самиту лидера западног Балкана. Након потписивања Статута и Споразума, услиједила је ратификација Закона о потврђивању, који је утврђен на сједници Владе, након чега слиједи усвајање у Скупштини. 
Црну Гору у Управном одбору Регионалне канцеларије за сарадњу младих представља Генерални директор Директората за младе Ненад Копривица, док младе Црне Горе представља Димитрије Јовићевић.
Ова канцеларија, са сједиштем у Тирани, ће имати за циљ успостављање политичке и институционалне повезаности младих у региону, као и помирење и сарадњу младих. Она ће такође отворити могућности за бројне размјене у цљу стицања нових искустава и усавршавања у области образовања, креирање заједничких пројеката и програма који ће допринијети и самом унапређењу квалитета живота младих, како у Црној Гори, тако и у осталим земљама оснивачима РYЦО.

За пар мјесеци планирано је отварање локалне канцеларије која ће бити саставни дио Регионалне канцеларије за сарадњу младих. Поменута локална канцеларија ће бити смјештена у Омладинском центру у Подгорици.

Партиципација у тијелима Савјета Европе

Министарство спорта има представника у тијелу Савјета Европе „ЦДЕЈ“ што представља тијело које чине представници институција које се баве питањима младих у оквиру земаља чланица СЕ. Представници овог тијела састају се два пута годишње како би разговарали о спровођењу омладинске политике у земљама чланицама и доносили одлуке о расподјели средстава за реализацију активности за младе, као и о приоритетним областима у оквиру СЕ. Након састанка представника институција, слиједи састанак са представницима организација за младе који чине савјетодавно тијело СЕ. На овом састанку представницима организација за младе износе се одлуке које су донесене на ранијем састанку и евентуална образложења за доношење истих.
Поред поменутог, Министарство има и коресподента у Европском центру знања за омладинску политику (ЕКЦYП) којим координише Партнерски програм Европске комисије и Савјета Европе (Партнерсхип ЦоЕ-ЕУ). Улога сваког коресподента је да извјештава о омладинској политици у матичној земљи. Добијене информације објављују се на порталу поменутог Партнерског програма.