>

Procedura za organizaciju velikih međunarodnih takmičenja u Crnoj Gori

Datum objave: 05.05.2017 14:00 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicu


1. Sportske organizacije su dužne da, prije podnošenja kandidature za organizaciju velikog međunarodnog takmičenja:

- Obrazuju inicijativni odbor za pripremu kandidature;
- Pripreme projekat, odnosno studiju o organizovanju i finansiranju takmičenja;
- Pribave mišljenje Crnogorskog olimpijskog komiteta, odnosno Paraolimpijskog komiteta Crne Gore kada su u pitanju sportovi koji su na programu Olimpijskih,     odnosno Paraolimpijskih igara;
- Pribave mišljenje nadležnog sportskog saveza, ukoliko isti nije organizator.

2. Projekat odnosno studija o organizovanju i finansiranju takmičenja obavezno mora sadržati jasne materijalno-tehničke, bezbjedonosne, finansijske, organizacione i stručno-kadrovske elemente za organizaciju.

3. Ukoliko se očekuje finansijska podrška Ministarstva sporta za organizaciju velikog međunarodnog takmičenja u Crnoj Gori, finansijski elementi organizacije takmičenja u projektu odnosno studiji o organizaciji takmičenja moraju sadržati preciznu informaciju o iznosu sredstava koji se očekuje od Ministarstva sporta uz taksativno nabrojane stavke za koje se očekuje finansijska podrška Ministarstva.

4. Navedenu dokumentaciju je takođe potrebno, prije podnošenja kandidature, dostaviti Ministarstvu sporta kako bi blagovremeno pripremilo materijal za Vladu koja ocjenjuje ispunjenost uslova za davanje saglasnosti za organizaciju međunarodnih takmičenja kada su u pitanju:

- Olimpijske i Paraolimpijske igre;
- svjetska i evropska prvenstva;
- Mediteranske igre;
- Univerzijada.

5. Ministarstvo sporta ocjenjuje ispunjenost uslova za davanje saglasnosti za organizaciju međunarodnih takmičenja kada su u pitanju:

- svjetski, evropski kupovi i finalni turniri svjetske lige;
- zimski i ljetnji Olimpijski festival mladih Evrope;
- Balkanska prvenstva;
- finalni turniri evropskih klupskih takmičenja;
- kriterijumski i kvalifikacioni međunarodni sportski turniri;
- tradicionalne međunarodne sportske manifestacije.

6. Prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti za organizaciju velikih međunarodnih takmičenja, Vlada odnosno Ministarstvo sporta, posebno uzima u obzir sljedeće kriterijume:

- pozitivan uticaj na razvoj i širenje sporta u kojem će se takmičenje održati;
- ekonomsku opravdanost;
- zanimljivost za televizijske i radijske prenose, druge medije i gledaoce;
- uticaj na afirmaciju vrijednosti nacionalnog sporta;
- organizacionu i takmičarsku tradiciju tog sporta u Crnoj Gori.

7. Poštovanje prethodnih koraka je obavezno u kontekstu dobijanja potrebne saglasnosti od strane Vlade odnosno Ministarstva sporta i stvaranja neophodnih organizacionih i finansijskih preduslova za sportsku organizaciju da se kandiduje za organizaciju velikog međunarodnog takmičenja u Crnoj Gori, kao i blagovremenog planiranja sredstava na poziciji Ministarstva sporta ukoliko ovaj organ, na osnovu prethodne ocjene ispunjenosti uslova, finansijski podržava organizaciju konkretnog takmičenja.