Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar sporta Nikola Janović u posjeti korisnicima Centra za prava djeteta: Nijeste sami!

Ministar sporta Nikola Janović u posjeti korisnicima Centra za prava djeteta: Nijeste sami!
Datum objave: 28.06.2017 15:16 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicu


Podržavajući projekat „Podrška mladima po prestanku institucionalne zaštite kroz obrazovanje i zapošljavanje“ sa blizu 5.500,oo eura, Ministarstvo sporta želi da pomogne djeci i mladima bez roditeljskog staranja u procesu osamostaljivanja i zaposljavanja, kako bi se što bolje i bezbolnije integrisali u zajednicu- saopštio je ministar sporta Nikola Janović tokom posjete NVO Centar za prava djeteta, koja je tim povodom ozvaničila početak tog projekta, podržanog ovogodišnjim Konkursom za finansiranje i sufinansiranje omladinskih organizacija.

„Kao ministar sporta, uvjeravam vas da nijeste sami. Sada je tu i Ministarstvo sporta i njegov Direktorat za mlade. Još jedna adresa koja je spremna, koja hoće i može da vam pomogne da se što brže i bolje osposobite za samostalan život“ – poručio je Janović i dodao da je Ministarstvo sporta imalo to na umu kada je dodjeljivalo novac po osnovu Konkursa za finansiranje i sufinansiranje nevladinih organizacija za 2017-u: „Vjerujem da je to samo početak naše uspješne saradnje u korist vaseg Centra i vasih korisnika, a na zadovoljstvo Ministarstva sporta.“

Menadžment Centra, informisao je ministra o različitim programima podrške ranjivim grupama. U neposrednoj komunikaciji upoznali su ga sa kvalitetom programa, iskustvima korisnika, teškoćama i izazovima sa kojima se susrijeću korisnici i stručni radnici. Zahvaljujući se ministru Janoviću na posjeti, direktorica Rajka Perović, ukazala je na važnost i značaj podrške toj grupi mladih, navodeći da samo zajedničkim radom možemo odgovoriti na ono što su njihove potrebe, te da treba razmišljati o mogućnostima širenja podrške kroz uvođenje novih programa i partnera. 

Ministarstvo sporta

Sredstva odobrena od strane Ministarstva sporta, omogućila su im, kako je kazala, da Centar za prava djeteta nastavi sa programskom podrškom korisnicima servisa „Stanovanje uz podršku“. Taj program podrške razvijen je za mlade kojima prestaje institucionalni oblik zaštite, nakon što po sticanju punoljestva izadju iz dječjeg doma „Mladost“, a kojima je matična zajednica Glavni grad Podgorica.
 
Ministar Janović je, tokom posjete, naglasio koliko je važna saradnja između Ministarstva sporta i Centra za prava djeteta Crne Gore, posebno u domenu realizacije aktivnosti, predviđenih u Strategiji za mlade 2017-2021. Projekat, koji se realizuje daje odgovor na mjeru koja se odnosi na obezbijeđenje adekvatnog pristupa sistemu podrške za mlade koji prelaze u odraslo doba. Ministar Janović je posebno uvažio komentare korisnika usluge, od kojih je čuo nešto više o potrebama i izazovima, specifičnim za period osamostaljenja.
Posjeta je ujedno bila prilika da se ministar Janović upozna sa teškoćama te ciljne grupe, da sa korisnicima usluge, stručnim saradnikom i volonterima porazgovara o novim mehanizmima podrške, koji bi doprinijeli njihovom bržem i boljem osamostaljivanju.

Centar za prava djeteta Crne Gore, nevladina je organizacija, koja već 17. godina promoviše i štiti prava djeteta, s ciljem unaprijeđivanja kvaliteta života djece i mladih u Crnoj Gori. 

MINISTARSTVO SPORTA