Manja slova Veća slova RSS
>

Umjesto starog iz 1996. novi Pravilnik o sportskim organizacijama

Umjesto starog iz 1996. novi Pravilnik o sportskim organizacijama
Datum objave: 20.07.2017 10:34 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicuMinistarstvo sporta


Ministarstvo sporta Crne Gore, promijenilo je, dvadeset godina stara, pravila o objektima, opremi i kadrovima, neophodnim za osnivanje klubova, saveza i drugih sportskih organizacija. Umjesto starog koji datira iz marta 1996. na snagu je stupio novi Pravilnik, kojim ministartsvo precizno reguliše “osnivanje i obavljanje djelatnosti sportskih organizacija”. Glavne novine koje će važiti za sve buduće novoosnovane klubove i saveze, odnose se na broj registrovanih sportista neophodnih za osnivanje i obavljanje djelatnosti sportskih organizacija, izmijenjeni su uslovi u pogledu sportskih objekata odnosno prostora, potrebnog stručnog kadra i sportske opreme.

Bez registrovanih sportista neće biti ni klubova

Prvi put, novim pravilnikom Ministarstva sporta definiše se broj sportista neophodan da bi se osnovala jedna sportska organizacija. Ukoliko je riječ o kolektivnim sportovima, jedan od uslova je da klub kod odgovarajućeg saveza ima registrovanu najmanje jednu sportsku ekipu ili najmanje petnaest registrovanih sportista u mladjim i omladinskim kategorijama. U pojedinačnim sportovima, klub treba da ima najmanje pet, kod matičnog saveza, registrovanih sportista. Novina je i to što je sportska organizacija dužna da učlani sportiste kod nacionalnog saveza ili ih ugovorom angažuje i registruje.

Treninzi u sportskim objektima tokom cijele godine 

Da bi neka sportska organizacija zadovoljila prostorne uslove neophodne za rad, pored kancelarije u poslovnom objektu u kojoj se nalazi sjedište organizacije, treba da ima i sportski objekat za pripeme odnosno trening i vježbanje sportista u toku cijele godine. Ukoliko se bavi organizacijom sportskih takmičenja, takodje joj je potreban objekat prema pravilima nadležnog nacionalnog ili medjunarodnog sportskog saveza. 

Jedan trener na pedeset sportista 

Za razliku od starog pravilnika koji je samo nabrajao ko može obučavati i trenirati sportiste, novi pravilnik donosi dvije krucijalne izmjene. Naime, smatraće se da jedna sportska organizacija ima angažovan stručni kadar ako ima najmanje jednog trenera na svakih pedeset sportista. Klubovi ga mogu uposliti ukoliko sa njim zaključe Ugovor o stručnom anagažovanju ili Ugovor o radu. 

Neophodna oprema?

Lopte, trenerke, dresovi, sprave, uređaji i drugi sportski rekviziti, potrebni su za opremanje i aktvnosti sportista. Neophodna im je i kancelarijska oprema, a klubovi koji se takmiče u seniorskoj konkurenciji u najvišem nacionalnom rangu, opštinski i nacionalni savezi treba ubuduće da imaju i zvaničnu internet prezentaciju koja sadrži: osnovne podatke o sportskoj organizaciji, o članovima, sportistima, stručnim licima i njihovim licencama, podatke o realizaciji programa koji se finansiraju iz državnog budžeta po osnovu Javnog konkursa, podatke o sportskim rezultatima, statut i opste akte i sportska pravila. Neophodno je da imaju i pribor za pružanje prve pomoći, dok sva oprema treba da je atestirana i da odgovara standardima koji se odnose na tu vrstu sportske opreme. 

Stari pravilnik više ne važi 

Novi „Pravilnik o bližim uslovima za osnivanje i obavljanje djelatnosti sportskih organizacija“ stupio je na snagu nakon što je objavljen u Službenom listu Crne Gore. Stari „Pravilnik o bližim uslovima koje treba da ispunjavaju sportske organizacije u pogledu objekata, opreme i kadova“ iz 1996. više ne važi.

MINISTARSTVO SPORTA
 Podgorica, 20. jul 2017.