Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarstvo sporta završilo prvu kvartalnu finansijsku kontrolu: Crveni karton za Dzudo i Karate savez

Ministarstvo sporta završilo prvu kvartalnu finansijsku kontrolu: Crveni karton za Dzudo i Karate savez
Datum objave: 05.08.2017 15:15 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicu


Podgorica, 05. avgust 2017. - Izuzev Džudo i Karate saveza, svi ostali sportski subjekti koje je Ministarstvo sporta sufinasiralo na ovogodišnjem konkursu u iznosu većem od pet hiljada eura, uspješno su prošli prvu kvartalnu finansijsku kontrolu trošenja dodijeljenog novca. Medju njima se posebno ističu Fudbalski, Košarkaški, Bokserski, Atletski, Šahovski, Vaterpolo savez i Crnogorski olimpijski komitet, koji su dostavili besprekorne kvartalne finansijske izvještaje i to  sa detaljnim podacima o svojim programsko-finansijskim aktivnostima i u potpunosti ispoštovali Procedure o načinu izrade i dostavljanja izvještaja.

Ta nas činjenica ne samo raduje, već i navodi na optimističan zaključak, koji ide u prilog tezi da u Crnoj Gori postoje sportski subjekti koji svojim poslovima i zadacima pristupaju u skladu  sa zakonom, poštujući prije svega  sve ugovorima preuzete obaveze i prema  sportistima i prema državi.  Na taj način doprinose jednom od glavnih ciljeva ministarstva, a to je afirmacija crnogorskog sporta, što ih preporučuje za našeg ozbiljnog partnera na putu daljeg unaprjedjivanja i razvoja sporta u Crnoj Gori.

Nažalost, Ministarstvo sporta ovom prilikom obavještava crnogorsku javnost da, uprkos obostranim dodatno uloženim naporima i naknadnim rokovima koje smo omogućili sportskim savezima i klubovima kako bi kompletirali finansijsku dokumemtaciju o trošenju novca dodijeljenom putem konkursa, dva nacionalna sportska saveza nijesu  dostavila finansijske izvještaje u skladu sa Procedurama o načinu izrade i dostavljanja izvještaja i to: Džudo savez Crne Gore i Karate savez Crne Gore. Imajući to u vidu, Ministarstvo sporta saopštava da ne može nastaviti dalje sufinansiranje njihovih Programa, što znači da ćemo sa ta dva saveza raskinuti ugovor.

Koristimo priliku i da podsjetimo, da će naša zemlja biti domaćin ovogodišnjeg Evropskog džudo prvenstva za mlađe seniore. Cijeneći značaj tog događaja, ne samo za džudo sport, već i za cjelokupni sistem sporta i državu Crnu Goru, Ministarstvo sporta opredijeliće određena finansijska sredstva za organizaciju tog prvenstva, tako što će sa Džudo savezom potpisati poseban ugovor, kojim će biti precizirane obaveze u kontekstu organizacije pomenutog takmičenja. Ministarstvo se na taj korak odlučilo, želeći prije svega da promoviše crnogorski sport, ali i da odgovorno pristupimo obavezama koje smo kao država preuzeli dobijanjem organizacije tog značajnog sportskog događaja.

 Takođe, obavještavamo sportske saveze i klubove da je rok za dostavljanje narednog izvještaja 15.10.2017, apelujući da na vrijeme pristupe ispunjavanju ugovorom preuzetih obaveza, kako bismo izbjegli ovakve i slične situacije.

 

MINISTARSTVO SPORTA