Manja slova Veća slova RSS
>

Janović-Udovičić: Saradnja bez granica i u sportu i medju mladima

Janović-Udovičić: Saradnja bez granica i u sportu i medju mladima
Datum objave: 16.10.2017 08:24 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicu


Podgorica, 16. oktobar 2017. - Granice ne postoje, ni u sportskoj ni u saradnji među mladima Crne Gore i Srbije i zato ćemo u narednom periodu intenzivirati kontakte i usredsrediti se na redovnu razmjenu informacija o propisima i strateškim aktima, na saradnju u školskom i univerzitetskom sportu i čvršćem povezivanju mladih putem konkretnih projekata- poručili su to crnogorski i ministar omladine i sporta Republike Srbije Nikola Janović i Vanja Udovičić, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Tokom sastanka u Vili Gorica, Udovičićev tim posebno je pohvalio Nacrt zakona o sportu koji je na javnoj raspravi, ocjenjujući ga kao ,,perfektno izbalansiranu normativnu konstrukciju stvarnih potreba crnogorskog sporta”. 

Ministarstvo sporta

Bila je to prilika da se razmotri dosadašnja saradnja i sagledaju preostale mogućnosti za inoviranje bilateralnih odnosa Srbije i Crne Gore u oblasti sporta i to putem redovne razmjene informacija o propisima i strateškim aktima iz oblasti sporta i omladine, zatim saradnje u školskom i univerzitetskom sportu i dinamiziranja i podsticanja daljih aktivnosti u saradnji mladih Crne Gore i Srbije, počev od Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) pa do organizacije omladinskih ili sportskih kampova i medjunarodnih takmičenja, prvenstveno u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. 

,,Mnoge utakmice u kojima smo igrali, bilo zajedno ili jedan protiv drugog, bile su istorijske, pa tako mogu reći da je i ova današnja posjeta istorijska jer je prvi ministar sporta Srbije koji je posjetio Crnu Goru od obnove njene nezavisnosti”- poručio je ministar Janović, ističući da ,,nije nimalo slučajno to što je ministar Udovićić prvi strani zvaničnik koji je posjetio novoosnovano Ministarstvo sporta Crne Gore, jer je kako je rekao ,,i naš interes, da pored već intenzivnog političkog dijaloga i sadržajnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Srbije, u kontinuitetu pokazujemo posvećenost i opredijeljenost za njihovo dalje unaprijedjivanje, naročito u domenu sporta”.

Ističući da za vrijeme dosadašnjeg ministarskog mandata nije imao dražu i emotivniju posjetu i isto takav sastanak, Udovičić je i na press konferenciji pohvalio Nacrt zakona o sportu i kolegi Janoviću čestitao na hrabrosti i odvažnosti da uđe u promjenu sistema sporta.
“Iz svog iskustva znam da određene mjere iz tog zakona nije nimalo lako sprovesti na podneblju koje baš i nije naviklo na promjene bilo kakve vrste. Janović je bio hrabar kao igrač i vjerujem da je zbog toga sa svojim timom i napravio takav Zakon. Ući odvažno u jednu takvu promjenu sistema koja vam traži da pratite Evropske standarde i tokove zaista nije bilo lako. To je, ako želite osvajanje medalja i najbolje rezultate, neminovnost”- poručio je Udovičić.

Ministarstvo sporta


Odgovarajući na novinarska pitanja, konkretno na to šta ministri misle da bi trebalo uraditi kako bi se spriječio odlazak sportista u druge države, Janović je kazao da moramo popraviti uslove i odnos prema sportistima, da znaju da država cijeni njihove rezultate, da im omogući da se usavršavaju i da ono što žele mogu ostvariti pod crnogorskom zastavom. ,,Ako su odlasci igrača nekada bili pravilo, smatram da su to sada samo izuzeci”- odgovorio je Janović, na šta je Udovičić dodao, da je pravo sportiste da bira svoj put. ,,Svako od nas je imao takvu priliku da bira. Danas ne bih širio priču o ovoj temi. Ovo je nešto što se dešava širom svijeta, a ne samo u Srbiji i Crnoj Gori".

Ministar Udovičić pozvao je crnogorskog kolegu u zvaničnu posjetu Srbiji i zaključio da je već prva prilika za to predstojeći Medjunarodni sajam sporta u Beogradu. 

 

 

 MINISTARSTVO SPORTA