Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јановић-Удовичић: Сарадња без граница и у спорту и медју младима

Јановић-Удовичић: Сарадња без граница и у спорту и медју младима
Датум објаве: 16.10.2017 08:24 | Аутор: Министарство спорта

Испис Штампај страницу


Подгорица, 16. октобар 2017. - Границе не постоје, ни у спортској ни у сарадњи међу младима Црне Горе и Србије и зато ћемо у наредном периоду интензивирати контакте и усредсредити се на редовну размјену информација о прописима и стратешким актима, на сарадњу у школском и универзитетском спорту и чвршћем повезивању младих путем конкретних пројеката- поручили су то црногорски и министар омладине и спорта Републике Србије Никола Јановић и Вања Удовичић, који борави у првој званичној посјети Црној Гори. Током састанка у Вили Горица, Удовичићев тим посебно је похвалио Нацрт закона о спорту који је на јавној расправи, оцјењујући га као ,,перфектно избалансирану нормативну конструкцију стварних потреба црногорског спорта”. 

Министарство спорта

Била је то прилика да се размотри досадашња сарадња и сагледају преостале могућности за иновирање билатералних односа Србије и Црне Горе у области спорта и то путем редовне размјене информација о прописима и стратешким актима из области спорта и омладине, затим сарадње у школском и универзитетском спорту и динамизирања и подстицања даљих активности у сарадњи младих Црне Горе и Србије, почев од Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО) па до организације омладинских или спортских кампова и медјународних такмичења, првенствено у јуниорској и кадетској конкуренцији. 

,,Многе утакмице у којима смо играли, било заједно или један против другог, биле су историјске, па тако могу рећи да је и ова данашња посјета историјска јер је први министар спорта Србије који је посјетио Црну Гору од обнове њене независности”- поручио је министар Јановић, истичући да ,,није нимало случајно то што је министар Удовићић први страни званичник који је посјетио новоосновано Министарство спорта Црне Горе, јер је како је рекао ,,и наш интерес, да поред већ интензивног политичког дијалога и садржајних билатералних односа Црне Горе и Србије, у континуитету показујемо посвећеност и опредијељеност за њихово даље унаприједјивање, нарочито у домену спорта”.

Истичући да за вријеме досадашњег министарског мандата није имао дражу и емотивнију посјету и исто такав састанак, Удовичић је и на пресс конференцији похвалио Нацрт закона о спорту и колеги Јановићу честитао на храбрости и одважности да уђе у промјену система спорта.
“Из свог искуства знам да одређене мјере из тог закона није нимало лако спровести на поднебљу које баш и није навикло на промјене било какве врсте. Јановић је био храбар као играч и вјерујем да је због тога са својим тимом и направио такав Закон. Ући одважно у једну такву промјену система која вам тражи да пратите Европске стандарде и токове заиста није било лако. То је, ако желите освајање медаља и најбоље резултате, неминовност”- поручио је Удовичић.

Министарство спорта


Одговарајући на новинарска питања, конкретно на то шта министри мисле да би требало урадити како би се спријечио одлазак спортиста у друге државе, Јановић је казао да морамо поправити услове и однос према спортистима, да знају да држава цијени њихове резултате, да им омогући да се усавршавају и да оно што желе могу остварити под црногорском заставом. ,,Ако су одласци играча некада били правило, сматрам да су то сада само изузеци”- одговорио је Јановић, на шта је Удовичић додао, да је право спортисте да бира свој пут. ,,Свако од нас је имао такву прилику да бира. Данас не бих ширио причу о овој теми. Ово је нешто што се дешава широм свијета, а не само у Србији и Црној Гори".

Министар Удовичић позвао је црногорског колегу у званичну посјету Србији и закључио да је већ прва прилика за то предстојећи Медјународни сајам спорта у Београду. 

 

 

 МИНИСТАРСТВО СПОРТА