Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарство спорта потписало уговоре са општинама, Влада потврдила: 345 хиљада еура за спортску инфраструктуру

Министарство спорта потписало уговоре са општинама, Влада потврдила: 345 хиљада еура за спортску инфраструктуру
Датум објаве: 19.10.2017 14:38 | Аутор: Министарство спорта

Испис Штампај страницу


Министарство спорта уложиће 345 хиљада еура у санацију, адаптацију, реконструкцију постојећих и изградњу нових спортских инфраструктурних објеката у девет црногорских и то већином сјеверних општина. Тим поводом предсједници Плужина, Андријевице, Рожаја, Мојковца, Шавника, Жабљака, Петњице и Улциња потписали су у Министарству спорта Уговоре о финасирању и суфинансирању пројеката из области спорта, које је на данашњој сједници верификовала и Влада Црне Горе. Захваљујући се Министарству спорта, саопштили су да им подршка стиже у право вријеме, која, најавио је министар Никола Јановић, неће изостати ни у наредној години.

Имајући у виду чињеницу да је адекватна спортска инфраструктура, предуслов за развој и рекреативног и професионалног спорта, Министарство спорта од оснивања сарађује са локалним самоуправама и у континуитету анализира стање у спортској инфраструктури.


Анализа тренутног стања спортске инфраструктуре у 17 локалних самоуправа у Црној Гори јасно је показала да је, како је објаснио министар Јановић, неопходно хитно инвестирати у ту област и то почев од санације и адаптације спортских терена и изградње помоћних просторија и свлачионица, па до реконструкције и проширивања трибина и набавке спортских реквизита и опреме. На основу наведених података, Министарство спорта сачинило је листу пројеката, имајући у виду њихову вриједност у односу на расположиви буџет Министарства спорта, значај пројекта за спортске субјекте и локално становништво, равномјеран регионални развој и повезаност пројекта са туризмом, здравством, заштитом животне средине и енергетском ефикасношћу. Такође, посебан фокус био је на општинама које немају спортску инфраструктуру или је у изузетно лошем стању. У одабиру приједлога пројеката, Министарство спорта је узело у обзир и Стратегију регионалног развоја Црне Горе за период 2014.-2020. у којој је, у контексту стварања услова за бољу валоризацију потенцијала на сјеверу Црне Горе, препознат и развој спортско-рекреативног туризма. 

Министарство спорта је, сходно наведеним критеријума, а на основу пројеката које су кандидовале општине , одлучило да подржи:

1. Општину Рожаје- 25.389,13 еура за изградњу фудбалског терена са вјештачком травом
2. Општину Мојковац- 8.211,00 еура за изградњу отвореног вјежбалишта у спортској зони
4. Општину Андријевица- 20.304,12 еура за изградњу трибине на стадиону ФК Комови
5. Општину Шавник-100.000,00 еура за изградњу Отвореног терена малих спортова
6. Општину Жабљак- 59.370,08 еура за изградњу терена малих спортова
7. Општину Петњица- 41.234,14 еура за изградњу спортских терена
8. Општину Улцињ- 34.800,00 еура за реновирања сале ЈУ ОШ „Маршал Тито”
9. Општину Плужине- 49.000,00 еура за санацију и адаптацију градског игралишта
 
Осим наведених, Министарство спорта подржало је и најстарију предшколску установу у Црној Гори, цетињски вртић ,,Загорка Ивановић” који сљедеће године слави 115. рођендан и тим поводом организује манифестацију ,,Дјечија олимпијада у Пријестоници Цетиње“ коју је Министарство спорта подржало са 5.000,00 колико кошта набавка спортских реквизита и опреме.

Сходно уговорима, планирано је да сви пројекти буду завршени најкасније до јуна сљедеће године.