Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarstvo sporta potpisalo ugovore sa opštinama, Vlada potvrdila: 345 hiljada eura za sportsku infrastrukturu

Ministarstvo sporta potpisalo ugovore sa opštinama, Vlada potvrdila: 345 hiljada eura za sportsku infrastrukturu
Datum objave: 19.10.2017 14:38 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo sporta uložiće 345 hiljada eura u sanaciju, adaptaciju, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih sportskih infrastrukturnih objekata u devet crnogorskih i to većinom sjevernih opština. Tim povodom predsjednici Plužina, Andrijevice, Rožaja, Mojkovca, Šavnika, Žabljaka, Petnjice i Ulcinja potpisali su u Ministarstvu sporta Ugovore o finasiranju i sufinansiranju projekata iz oblasti sporta, koje je na današnjoj sjednici verifikovala i Vlada Crne Gore. Zahvaljujući se Ministarstvu sporta, saopštili su da im podrška stiže u pravo vrijeme, koja, najavio je ministar Nikola Janović, neće izostati ni u narednoj godini.

Imajući u vidu činjenicu da je adekvatna sportska infrastruktura, preduslov za razvoj i rekreativnog i profesionalnog sporta, Ministarstvo sporta od osnivanja sarađuje sa lokalnim samoupravama i u kontinuitetu analizira stanje u sportskoj infrastrukturi.


Analiza trenutnog stanja sportske infrastrukture u 17 lokalnih samouprava u Crnoj Gori jasno je pokazala da je, kako je objasnio ministar Janović, neophodno hitno investirati u tu oblast i to počev od sanacije i adaptacije sportskih terena i izgradnje pomoćnih prostorija i svlačionica, pa do rekonstrukcije i proširivanja tribina i nabavke sportskih rekvizita i opreme. Na osnovu navedenih podataka, Ministarstvo sporta sačinilo je listu projekata, imajući u vidu njihovu vrijednost u odnosu na raspoloživi budžet Ministarstva sporta, značaj projekta za sportske subjekte i lokalno stanovništvo, ravnomjeran regionalni razvoj i povezanost projekta sa turizmom, zdravstvom, zaštitom životne sredine i energetskom efikasnošću. Takođe, poseban fokus bio je na opštinama koje nemaju sportsku infrastrukturu ili je u izuzetno lošem stanju. U odabiru prijedloga projekata, Ministarstvo sporta je uzelo u obzir i Strategiju regionalnog razvoja Crne Gore za period 2014.-2020. u kojoj je, u kontekstu stvaranja uslova za bolju valorizaciju potencijala na sjeveru Crne Gore, prepoznat i razvoj sportsko-rekreativnog turizma. 

Ministarstvo sporta je, shodno navedenim kriterijuma, a na osnovu projekata koje su kandidovale opštine , odlučilo da podrži:

1. Opštinu Rožaje- 25.389,13 eura za izgradnju fudbalskog terena sa vještačkom travom
2. Opštinu Mojkovac- 8.211,00 eura za izgradnju otvorenog vježbališta u sportskoj zoni
4. Opštinu Andrijevica- 20.304,12 eura za izgradnju tribine na stadionu FK Komovi
5. Opštinu Šavnik-100.000,00 eura za izgradnju Otvorenog terena malih sportova
6. Opštinu Žabljak- 59.370,08 eura za izgradnju terena malih sportova
7. Opštinu Petnjica- 41.234,14 eura za izgradnju sportskih terena
8. Opštinu Ulcinj- 34.800,00 eura za renoviranja sale JU OŠ „Maršal Tito”
9. Opštinu Plužine- 49.000,00 eura za sanaciju i adaptaciju gradskog igrališta
 
Osim navedenih, Ministarstvo sporta podržalo je i najstariju predškolsku ustanovu u Crnoj Gori, cetinjski vrtić ,,Zagorka Ivanović” koji sljedeće godine slavi 115. rođendan i tim povodom organizuje manifestaciju ,,Dječija olimpijada u Prijestonici Cetinje“ koju je Ministarstvo sporta podržalo sa 5.000,00 koliko košta nabavka sportskih rekvizita i opreme.

Shodno ugovorima, planirano je da svi projekti budu završeni najkasnije do juna sljedeće godine.