Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јановић у радној посјети Котору: За неколико дана избор најповољнијег изводјача радова на базену, средњошколци добили реновирану фискултурну салу

Јановић у радној посјети Котору: За неколико дана избор најповољнијег изводјача радова на базену, средњошколци добили реновирану фискултурну салу
Датум објаве: 14.11.2017 15:10 | Аутор: Министарство спорта

Испис Штампај страницу


Котор, 14. новембар 2017.- Расписан је тендер за другу фазу реконструкције которског Зимског базена ,,Никша Бућин” , понуде достављене и отворене, тако да ће се за неколико дана сазнати и одлука о избору најповољнијег извођача радова- саопштено је током радне посјете министра спорта Котору, који је са директором Дирекције јавних Радова Алмером Калачем, потпредсједником општине Котор Бранком Недовићем и њиховим сарадницима обишао радове на реконструкцији которског градског базена. 

Први човјек Дирекције јавних радова подсјетио је да је прва фаза реконструкције базена завршена,али да се због недостатка средстава у будзету објекат није могао финансирати у цјелости одједном, већ у три фазе. Према синоћ утврдјеном приједлогу капиталног будзета, за 2018. предвидјено је 700 хиљада еура за наставак радова. ,,Тендер за другу фазу радова је расписан, понуде су достављене и отворене и мислим да ћемо за неколико дана имати одлуку о избору најповољнијег извођача радова” – најавио је Калач, напомињући да су свјесни значаја градског базена у Котору, намијењеног прије свега спорту који нас је како је рекао, мозда ,,понајвише и понајбоље представио у свијету” . Приоритет је да се објекат заврши што прије,а ангазовање министра спорта нам је додатна обавеза да, како је закључио Калач и Дирекција јавних радова уложи максималан напор да се објекат што прије приведе намјени. 

Министарство спорта
,,У првој фази реконструкције градског базена било је најважније да објекат доведемо у стабилно стање, јер је зуб времена оштетио бетонску и челичну конструкцију, тако да је бетонске елементе требало додатно ојачати а челичну конструкцију у цјелости испескарити и поново офарбати. Друга фаза подразумијева радове на електро и спринклер инсталацијама, водоводним, канализационим и свим машинским инсталацијама, а онда за трећу фазу остаје замјена столарије и опремање објекта у цјелости” – објаснио је Калач.

Министар спорта Никола Јановић саопштио је да је изутетно вазно да базен сто прије буде у функцији јер дјеца два клуба, њих око 350 дјеце свакодневно путују у Будву и Херцег Нови. ,, Када они имају толику жељу и мотив, да сваки дан путују на тренинге, онда је и нама то обавеза више да сви заједно и општина и Дирекција јавних радова и Министарство спорта, учинимо све што је до нас да и дјеца и први тим и ,,Катаро” и ,,Приморац“ , што прије почну са тренинзима у которском базену. Утолико више што су свих ових година кичма црногорске ватерполо репрезентације били которски ватерполисти” – поручио је министар Јановић.

Заједно са Јановићем и Калачем, радове на базену обишао је и потпредсједник Општине Котор Бранко Недовић који је казао да је јасно да је интрес и грдјана и дјеце која тренирају ватерполо, да објекат сто је прије могуце буде у фнкцији. ,,Наша је жеља и молба да се инсистира на квалитету, јер је ово значајан објекат, тако да уштеда на неком од сегмената рада на њему не би била мудар потез. Боље је урадити квалиетно, па и да сачекамо неколико мјесеци, али да онда када добијемо објекат, добијемо малтене нови базен” – закључио је Недовић. 

Министарство спорта

Стара готово колико и градски базен је и фискултурна сала Гимназије и Средње поморске школе. Тај је објекат медјутим од данас у новом руху и то захваљујући Уговору о донацији вриједном више од 112 хиљада еура, који је на иницијативу Министарства спорта потписан са Амбасадом НР Кине у Црној Гори и то у оквиру пројекта Министарства спорта ,,Афирмација школског спорта” , чији је циљ унапрјеђивање услова у настави физичког васпитања и подстицање дјеце и омладине да се што више баве спортско-рекреативним активностима.

Салу су у присуству великог броја ученика и професора, уз свечани програм, отворили министар спорта Никола Јановић и амбасадор НР Кине у Цг Цуи Џивеи, поручујући да су заједничком акцијом продужили вијек трајања фисклутурне сале, а ученицима омогућили безбједно и комфорно бављење спортско рекреативним активностима у оквиру наставе физичког васпитања, медју којима већ стасавају раскошни спортски таленти. 

Министарство спорта
,,Ово је нови почетак наше сарадње у области спорта и образовања и вјерујемо да нас у будућности чека још садржајнија сарадња Народне Републике Кине и црногорских школа” – поручио је кинески амбасадор у Црној Гори Џивеи.

Захваљујући се амбасадору и министру Јановићу на подршци и вриједној донацији, директор Средње поморске школе Вељко Ботица казао је ,,да су добили шансу да реновирају салу и искористили је захваљујући прије свега иницијативи њиховог Которанина и бившег ученика которске Гимназије, данас министра спорта Николе Јановића”. 
 
У реконструкцију сале уложено је 120 хиљада еура, од чега је 56 хиљада еура обезбиједјено од донације кинеске амбасаде, док су 64 хиљаде еура инвестарале школе. У партеру је постављен паркет по ФИБА стандардима, санирани су унутрашњи зидови дворане, уредјене свлачионице и постављена опрема са којом се могу постизати врхунски спортски резултати. 


МИНИСТАРСТВО СПОРТА