Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јановић: Ово је била година уводјења реда

Јановић: Ово је била година уводјења реда
Датум објаве: 01.12.2017 14:01 | Аутор: Министарство спорта

Испис Штампај страницу


Подгорица, Вила Горица - 01. децембар 2017. - Минулу годину обиљежили су историјски успјеси наших младих спортиста. Кадети су Црној Гори донијели прву европску медаљу у кошарци, а млади ватерполисти постали шампиони Европе. Обрадовали су нас наши млади репрезентативци и у каратеу, џудоу, стоном тенису, остварујући вансеријске резултате, док је готово све што је Министарство спорта урадило од самог оснивања, имало предзнак “рекордан”, почев од како је поручио министар спорта Никола Јановић, рекордних 4 милиона еура, колико је опредијељено врхунском спорту за програме спортских савеза и клубова. 

Рекапитулирајући учинак Министарства спорта на конференцији за медије поводом прве године рада 41. Владе Црне Горе, Јановић је казао да је Влада оснивајући Министарство спорта јасно наговијестила опредјељење да јој је спорт један од најзначајнијих приоритета. Требало је, како је казао, новоосновани ресор позиционирати на мјесто које му у систему државне управе институционално с правом припада и испунити очекивања јавности а нарочито спортиста, који су након 20 година коначно добили највећи институцуонални ослонац.

“Наградили смо више од 40 црногорских репрезентативаца за изузетне резултате на међународној сцени, у чак 10 врста спортова и то са близу 150 хиљада еура. Инвестирали смо око 450 хиљада еура у спортску инфраструктуру, тако да ће 11 црногорских општина до половине наредне године добити нове отворене терене малих спортова, реконструисане стадионе и трибине и реновирана градска спортска игралишта. Кренули смо у реновирање фискултурних сала широм земље, у жељи да проширимо спортску базу која ће изњедрити будуће црногорске шампионе, али да прије свега што више дјеце и младих мотивишемо и подстакнемо да се баве спортом и омогућимо им што боље услове”- саопштио је министар спорта и истакао да министарство реализује и школска спортска такмичења у која је укључено 1.300 дјеце из 68 основних школа, опредјељујући 300 хиљада еура за набавку школске спортске опреме. ,,У сарадњи са Институтом за болести дјеце, којем смо донирали 150 хиљада еура, обезбиједили смо бесплатне систематске прегледе за 200 најмлађих спортиста из 6 спортских савеза, а у циљу спортске и туристичке промоције наше државе са 160 хиљада еура подржали смо и организовање шест великих међународних такмичења у Црној Гори, као и учешће црногорских репрезентативаца на престижним међународним првенствима”- нагласио је министар Јановић.

Министарство, како је казао, упоредо са тим ради на буђењу осјећаја припадности и јачању култа црногорске репрезентације код најмлађих генерација, па смо, како је подјсетио, недавно организовали и прву у низу манифестација „Моја репрезентација”. 

“Све те активности покренули смо за релативно кратак период од годину, а препознали смо и потребу за иновирањем нормативног оквира”- нагласио је министар и додао да је у том контексту припремљен Нацрт закона о спорту, “чији је циљ унапрједјивање спортске области по мјери црногорског спорта и спортиста, о чему је јавност током јавне расправе детаљно упозната. Унаприједили смо област регистрације и спријечили даље оснивање фиктивних спортских субјеката, а новина је и то што се код Министартства правде врши провјера лица у управљачким и стручним структурама спортских организација у казненој и прекршајној евиденцији, што никада раније није рађено. То смо прецизирали и потписивањем Споразума о сарадњи са Министарством правде”- објаснио је министар спорта.

Јановић је подсјетио и то да је у току израда Нацрта новог Закона о младима, те да је Министарство спорта Конкурсом за финансирање и суфинансирање пројеката за младе, први пут од 2011., подржало 36 пројеката за младе са 170 хиљада еура и предложило да се тај износ буџетом за сљедећу годину, увећа три пута. Можемо се, како је казао, похвалити и чињеницом да је Црна Гора прва држава у региону која је отворила Локалну канцеларију РYЦО и на тај начин реализовала све обавезе које у том дијелу проистичу из Берлинског процеса. Отворени су и први Омладински центар у Подгорици, Омладински клуб у Мојковцу и Простор за младе у Будви и финансијски подржани постојећи омладински клубови у Беранама, Улцињу, Пљевљима, Никшићу, Тивту и Цетињу”.

Све наведено, како је закључио министар Јановић, говори да је 2017. била година увођења реда, а наредна ће, најавио је, бити још боља.

МИНИСТАРСТВО СПОРТА