Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарство спорта покренуло нови систем спортских такмичења: Пријавило се 67 основних школа

Министарство спорта покренуло нови систем  спортских такмичења: Пријавило се 67 основних школа
Датум објаве: 21.12.2017 15:20 | Аутор: Министарство спорта

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе усвојила је на данашњој сједници Информацију Министарства спорта о реализацији програма школских спортских такмичења у основним школама. Министар спорта Никола Јановић саопштио је да је на темељу Споразума о сарадњи, потписаног са Министарством просвјете, а у циљу лакше координације укупног процеса, Министарство спорта преузело реализацију свих активности које се односе на спровођење школских спортских такмичења. 


Имајући у виду чињеницу да су, како је рекао, утакмице ваннаставне активности, Јановић је на прес конференцији након 55. Сједнице Владе такође саопштио да је, сходно договору два ресора, Министарство спорта преузело и обавезу исплате накнада за наставнике физичког васпитања, који су од почетка укључени у реализацију пројекта школског спорта и у ту сврху за 351 накнаду, опредијелило више од шест хиљада еура. 


Као резултат наведених активности Министарства спорта имамо пријављених 67 основних школа, које су у систем такмичења укључиле око 2 000 дјеце. Прва утакмица, по прилагођеним правилима међународних и националних спортских савеза, одржана је прије мјесец ипо, тачније 10. новембра и до сада је одиграно укупно 115 утакмица.


У информацији се измедју осталог наводи и то, да су прве конкретне теренске активности министарства биле усмјерене на анализу стања школског спорта у Црној Гори на основу које је утврђено да су школска спортска такмичења на веома лошем организационом нивоу, као и да је школска спортска инфраструктура у већини школа у лошем стању, због чега је било нужно хитно дјеловати у циљу унапријеђивања те области. 


Такодје се истиче, да је заједно са Министарством просвјете, урађена и анкета у којој је учествовало 156 школа, а на основу ње и анализа стања система школских спортских секција и наставних средстава за спорт, која је показала да у црногорским школама постоје оптимални услови за реализацију куп система такмичења у кошарци и одбојци и то за ученике шестог и седмог разреда.


У циљу ефикасније организације, школе су одредиле наставнике физичког васпитања као одговорна лица задужена за координацију такмичења на нивоу школе, а на захтјев Минстарства спорта, одређени су и координатори по подгрупама. Ангажован је и Завод за хитну медицинску помоћ који је за вријеме утакмица у приправности, како би благовремено реаговали у случају потенцијалних незгода. Такође, у сарадњи са Министарством здравља, омогућили смо да сва дјеца која су укључена у такмичења, ураде систематске прегледе у црногорским домовима здравља, како би сходно правилнику, добили потребну љекарску потврду. 

  
Такмичење изискује и додатна материјална улагања, па је Министарство спорта затражило подршку партнера, као и других привредних субјеката, од којих су нам као главни спонзори у сусрет изашли Аеродроми Црне Горе А.Д., Лука Бар и Ловћен осигурање А.Д. и помогли у набавци маркера за тренинг и утакмице, као и организацију превоза за дјецу и наставнике.


Министарство спорта је од оснивања, дефинисало школски спорт као један од кључних приоритета, подсјетио је Јановић и додао да је ,,циљ министарства да дјеци омогућимо и понудимо фер и једнаке могућности да се баве спортом, да што већи број њих закорачи у свијет спорта, који ће кроз дружење, рекреацију и учење допринијети њиховом срећном, здравом и правилном одрастању”. Такодје је захвалио школама и наставницима физичког васпитања који учествују у систему школског такмичења и са којима Министарство спорта има, како је закључио, веома добру сарадњу.
До краја такмичења, остало је да се одигра полуфинале и финале подгрупа, финале група и финални турнир на којем ће учествовати по један побједник из сваке групе. Финале је заказано за мај 2018. 

Изјаву министра спорта Николе Јановића на конференцији за медије мозете преузети са владиног Yоутубе канала овдје.

МИНИСТАРСТВО СПОРТА