Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarstvo sporta pokrenulo novi sistem sportskih takmičenja: Prijavilo se 67 osnovnih škola

Ministarstvo sporta pokrenulo novi sistem  sportskih takmičenja: Prijavilo se 67 osnovnih škola
Datum objave: 21.12.2017 15:20 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju Ministarstva sporta o realizaciji programa školskih sportskih takmičenja u osnovnim školama. Ministar sporta Nikola Janović saopštio je da je na temelju Sporazuma o saradnji, potpisanog sa Ministarstvom prosvjete, a u cilju lakše koordinacije ukupnog procesa, Ministarstvo sporta preuzelo realizaciju svih aktivnosti koje se odnose na sprovođenje školskih sportskih takmičenja. 


Imajući u vidu činjenicu da su, kako je rekao, utakmice vannastavne aktivnosti, Janović je na pres konferenciji nakon 55. Sjednice Vlade takođe saopštio da je, shodno dogovoru dva resora, Ministarstvo sporta preuzelo i obavezu isplate naknada za nastavnike fizičkog vaspitanja, koji su od početka uključeni u realizaciju projekta školskog sporta i u tu svrhu za 351 naknadu, opredijelilo više od šest hiljada eura. 


Kao rezultat navedenih aktivnosti Ministarstva sporta imamo prijavljenih 67 osnovnih škola, koje su u sistem takmičenja uključile oko 2 000 djece. Prva utakmica, po prilagođenim pravilima međunarodnih i nacionalnih sportskih saveza, održana je prije mjesec ipo, tačnije 10. novembra i do sada je odigrano ukupno 115 utakmica.


U informaciji se izmedju ostalog navodi i to, da su prve konkretne terenske aktivnosti ministarstva bile usmjerene na analizu stanja školskog sporta u Crnoj Gori na osnovu koje je utvrđeno da su školska sportska takmičenja na veoma lošem organizacionom nivou, kao i da je školska sportska infrastruktura u većini škola u lošem stanju, zbog čega je bilo nužno hitno djelovati u cilju unaprijeđivanja te oblasti. 


Takodje se ističe, da je zajedno sa Ministarstvom prosvjete, urađena i anketa u kojoj je učestvovalo 156 škola, a na osnovu nje i analiza stanja sistema školskih sportskih sekcija i nastavnih sredstava za sport, koja je pokazala da u crnogorskim školama postoje optimalni uslovi za realizaciju kup sistema takmičenja u košarci i odbojci i to za učenike šestog i sedmog razreda.


U cilju efikasnije organizacije, škole su odredile nastavnike fizičkog vaspitanja kao odgovorna lica zadužena za koordinaciju takmičenja na nivou škole, a na zahtjev Minstarstva sporta, određeni su i koordinatori po podgrupama. Angažovan je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je za vrijeme utakmica u pripravnosti, kako bi blagovremeno reagovali u slučaju potencijalnih nezgoda. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, omogućili smo da sva djeca koja su uključena u takmičenja, urade sistematske preglede u crnogorskim domovima zdravlja, kako bi shodno pravilniku, dobili potrebnu ljekarsku potvrdu. 

  
Takmičenje iziskuje i dodatna materijalna ulaganja, pa je Ministarstvo sporta zatražilo podršku partnera, kao i drugih privrednih subjekata, od kojih su nam kao glavni sponzori u susret izašli Aerodromi Crne Gore A.D., Luka Bar i Lovćen osiguranje A.D. i pomogli u nabavci markera za trening i utakmice, kao i organizaciju prevoza za djecu i nastavnike.


Ministarstvo sporta je od osnivanja, definisalo školski sport kao jedan od ključnih prioriteta, podsjetio je Janović i dodao da je ,,cilj ministarstva da djeci omogućimo i ponudimo fer i jednake mogućnosti da se bave sportom, da što veći broj njih zakorači u svijet sporta, koji će kroz druženje, rekreaciju i učenje doprinijeti njihovom srećnom, zdravom i pravilnom odrastanju”. Takodje je zahvalio školama i nastavnicima fizičkog vaspitanja koji učestvuju u sistemu školskog takmičenja i sa kojima Ministarstvo sporta ima, kako je zaključio, veoma dobru saradnju.
Do kraja takmičenja, ostalo je da se odigra polufinale i finale podgrupa, finale grupa i finalni turnir na kojem će učestvovati po jedan pobjednik iz svake grupe. Finale je zakazano za maj 2018. 

Izjavu ministra sporta Nikole Janovića na konferenciji za medije mozete preuzeti sa vladinog Youtube kanala ovdje.

MINISTARSTVO SPORTA