Manja slova Veća slova RSS
>

Iz SZO pozdravljaju aktivnosti Ministarstva sporta na razvoju školskog sporta

Iz SZO pozdravljaju aktivnosti Ministarstva sporta na razvoju školskog sporta
Datum objave: 12.04.2018 14:45 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicu


Podgorica, 12. april 2018.- Direktor SZO (Svjetske zdravstvene organizacije) Kancelarije za prevenciju i kontrolu hroničnih oboljenja u Evropi Dr Joao Rodriguez Breda, pozdravio je aktivnosti koje Ministarstvo sporta od osnivanja realizuje na planu unaprjeđivanja svih segmenata sportske oblasti, naročito u razvoju školskog, odnosno dječijeg sporta.

Na sastanku ministra sporta Nikole Janovića sa Dr Bredom i šeficom SZO Kancelarije u CG Minom Brajović, upriličenom uoči Nacionalnog skupa “Gojaznost kod djece u CG, prilike i izazovi”, Dr Breda je ministru sporta predočio rezultate istraživanja SZO prije formiranja Ministarstva sporta, koji pokazuju da su, kako je rekao, djeca u Crnoj Gori bila vrlo malo organizovano angažovana u sistemu školskog sporta. U prilog tome i podatak da su, svaki peti i svaka deseta djevojčica u Crnoj Gori gojazni. “Ne mora svako da bude šampion, ali se mora proširiti baza sportista. Povećanjem baze, povećaće se i broj fizički aktivne djece. Za pohvalu su aktivnosti Ministarstva sporta u oblasti školskog sporta, koje idu u pravcu organizovanijeg i masovnijeg uključivanja djece u sistem sporta”- zaključio je direktor SZO Kancelarije za prevenciju i kontrolu hroničnih oboljenja u Evropi.
  
Ministarstvo sporta

Dr Breda, ponudio je ministru Janoviću podršku SZO u izradi Strategije o promociji fizičke aktivnosti i pozvao ga da kao ministar sporta predvodi multisektorsku saradnju u toj oblasti.

Ukazujući na rezultate mnogobrojnih istraživanja u svijetu, a i kod nas, koji pokazuju da pitanje gojaznosti kod djece, zahtjeva ozbiljniji pristup i zajedničko djelovanje svih aktera u društvu, ministar Janović zahvalio je Dr Bredi na inicijativi SZO i dodao da je sve što Ministarstvo sporta radi od samog svog formiranja, na fonu unaprijeđivanja svih segmenata sportske oblasti. ,,Cilj nam je da školski sport uzdignemo na veći, organizovaniji nivo, kako bi što veći broj djece uključili u sistem sporta. U tome će nam pomoći i novi zakon o sportu koji unosi značajne novine u oblast dječijeg sporta, zdravstvene zaštite sportista i sportske infrastrukture. Na taj način, doprinijećemo izmedju ostalog, da buduća istraživanja o gojaznosti djece u Crnoj Gori, ne budu zabrinjavajuća poput posljednjeg”- poručio je ministar sporta. 

Ministarstvo sporta
  
Šefica SZO Kancelarije u CG Mina Brajović, upoznala je ministra Janovića da je SZO podržala sprovodjenje nacionalnog istraživanja o gojaznosti u populaciji djece. Istraživanje je ukazalo na, kako je Brajović kazala, ,,magnitudu problema gojaznosti i sedentarni stil zivota mališana u Crnoj Gori”, te da je riječ o kompleksnom problemu koji trazi kompleksna rjesenja i multisektorski pristup.


Brajović je podjestila da SZO krajem februara 2018. potpisala Dvogodisnji sporazum o saradnji sa Vladom Crne Gore, kojim je izmedju ostalog, planirana podrška i u oblasti fizicke aktivnosti. 

MINISTARSTVO SPORTA