Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar Janović otvorio konferenciju o Evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i saradnji mladih

Ministar Janović otvorio konferenciju o  Evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i saradnji mladih
Datum objave: 08.06.2018 12:36 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicu


Budva, 08. jun 2008. - ,,Vlada Crne Gore, uključujući i Ministarstvo sporta, u kontinuitetu pružaju otvorenu i nedvosmislenu podršku Berlinskom procesu, dok civilno društvo u Crnoj Gori, a posebno mladi, pokazuju veliku zainteresovanost i izuzetno konstruktivan pristup u realizaciji i postizanju zajedničkog cilja, zacrtanog 2014. na Samitu predsjednika Vlada zemalja Zapadno- balkanske šestorke u Berlinu”- poručio je ministar sporta Nikola Janović, otvarajući u Budvi, jednodnevnu konferenciju o Evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa i saradnji mladih –RYCO. 

Posebno smo, kako je rekao, ponosni na činjenicu da je Crna Gora prva država koja je ispunila sva tri uslova za uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih, pa smo tako i prva zemlja u regionu koja je jula prošle godine, u Podgorici otvorila i Lokalnu kancelariju Regionalne kancelarije za saradnju mladih. ,,Otvaranje te kancelarije predstavlja dodatni podstrek za razvoj mobilnosti mladih, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou, njihovu bolju povezanost i saradnju”- ocijenio je Janović i naglasio da je putem prvog konkursa Regionalne kancelarije za saradnju mladih podržano 15 organizacija iz Crne Gore, koje su, ili vodeće, ili partnerske u tim projektima. 

Ministarstvo sporta
Janović je kazao da Ministarstvo sporta vrlo posvećeno radi na kreiranju uslova za ohrabrivanje mladih da se organizuju, iskazuju svoje ideje i kreativnost kroz projekte i aktivnosti podržanih putem godišnjeg Konkursa Ministarstva za finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih organizacija, takođe podsjećajući, da je u 2018. za finansiranje projekata iz budžeta ministarstva opredijeljeno tri puta više sredstava u odnosu na 2017. što, kako je rekao, dovoljno govori o ,,odlučnoj namjeri Ministarstva sporta i Vlade Crne Gore, da doprinesemo unapređenju aktivizma mladih u Crnoj Gori u svim sferama društvenog života“. 

Imajući u vidu brojne izazove u oblasti kreiranja i sprovođenja omladinskih politika i poboljšanja položaja mladih, ministar sporta apostrofirao je da je potrebno kontinuirano raditi na razvoju intersektorske saradnje na svim nivoima, kako bi se što bolje iskoristili mehanizmi i mogućnosti koje Evropska unija, međunarodne organizacije i Vlade Zapadno-balkanske šestorke u bliskoj saradnji sa organizacijama civilnog drustva, pružaju u cilju povećavanja učešća mladih u svim sferama društvenog djelovanja. 

Ministarstvo sporta

,,Proces uključivanja mladih je dvosmjeran i u velikoj mjeri zavisi od njihovog interesovanja i volje da se aktivno uključuju i doprinose poboljšanju sopstvenog položaja. Ministarstvo sporta će, u saradnji sa svim domaćim i međunarodnim akterima u narednom periodu nastaviti da radi na unaprjeđivanju postojećih mehanizma podrške mladima, ali i na razvijanju novih modela koji će, svakako, podrazumijevati njihovo aktivno učešće”- zaključio je ministar Janović i zahvalio Misiji OEBS-a u Crnoj Gori i fondacijama Konrad Adenauer i Robert Šuman, na podršci u organizovanju konferencije, koja kako je rekao, doprinosi jačanju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Na otvaranju konferencije koja je budvanskom hotelu ,,Splendid” okupila više od pedeset predstavnika domaćih i stranih partnera, nadležnih za sprovođenje omladinske politike na nacionalnom i regionalnom novou, kao i predstavnika RYCO-a, govorili su i predsjednik Borda direktora Fondacije Robert Schuman Jean-Dominique Giuliani, direktor Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru Norbert Beckmann-Dierkes, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori NJ.E. Maryse Daviet, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori NJ.E. Hans Günther Mattern i ambasadorka Republike Fransuske u Crnoj Gori NJ.E. Christine Toudic