Manja slova Veća slova RSS
>

Janović i Simonović: Kategorizacijom sportova do veće odgovornosti sportskih saveza

Janović i Simonović: Kategorizacijom sportova do veće odgovornosti sportskih saveza
Datum objave: 30.10.2018 14:06 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicu


Ministar sporta Nikola Janović je u saradnji sa predsjednikom COK-a, gospodinom Dušanom Simonovićem, organizovao danas radni doručak sa novinarima sportskih redakcija na temu kategorizacije sportova i unapređenja sistema antidopinga u Crnoj Gori.

Tom prilikom, ministar Janović je upoznao prisutne da su konačno stvoreni svi neophodni normativni preduslovi za kategorizaciju sportova u Crnoj Gori koju će realizovati Crnogorski olimpijski komitet.

Ministarstvo sporta

Kategorizacija sportova, po riječima Janovića, prvenstveno će imati za cilj povećanje odgovornosti nacionalnih sportskih saveza u sportovima koji budu svrstani u prvu kategoriju koja nosi i najveće finansijske benefite jer će morati predano raditi na unaprijeđenju sistema i postizanju vrhunskih sportskih rezultata kako bi navedeni sportovi zadržali svoje visoke pozicije.

 
Isto tako, ističe Janović, napravljen je fer sistem u kojem će nacionalni sportski savezi sportova iz nižih kategorija koji budu posvećeno radili moći ozbiljno da napreduju jer će pozicije u najvećim kategorijama biti zagarantovane samo onima koji budu imali kontinuitet.

Ministarstvo sporta

Uz podsjećanje da će Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo i u narednom periodu izdvajati ozbiljan novac za razvoj sporta jer naši sportisti to i zaslužuju, Janović je kazao da su značajno unaprijeđeni kriterijumi za raspodjelu istog, a kategorizacija sportova, kao jedan od njih, to konkretno i dokazuje.

Osim kategorizacije, današnja tema je bila i sistem antidopinga u Crnoj Gori za koju je Janović istakao da je Ministarstvo sporta naslijedilo velike probleme i nezavidnu poziciju Crne Gore kod Svjetske antidoping agencije što je rezultat lošeg funkcionisanja prethodne Komisije za antidoping koja nije imala finansijska sredstva za rad zbog nedostataka rješenja iz prethodnog Zakona o sportu.

Tim povodom, Janović je istakao da su konačno napravljeni značajni koraci na ovom planu jer je na osnovu novih zakonskih rješenja izabran sastav Komisije koji je spreman da odgovori ozbiljnim zadacima koji predstoje u narednom periodu a rad će im biti značajno olakšan jer će konačno Komisija moći da se redovno finansira iz budžeta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MINISTARSTVO SPORTA