Manja slova Veća slova RSS
>

Janović: Zajedno na putu ka sigurnijem internetu

Janović: Zajedno na putu ka sigurnijem internetu
Datum objave: 20.12.2019 14:13 | Autor: Ministarstvo sporta i mladih

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo sporta i mladih udružilo je snage sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom javne uprave i Upravom policije, te potpisalo Sporazum o saradnji na temu “Digitalna pismenost i zaštita djece i mladih na internetu”. 

Uzimajući u obzir da internet predstavlja jedan od glavnih izvora informacija djeci i mladima, Strategijom bezbjednosti i Akcionim planom za realizaciju strategije, prepoznato je da posebnu pažnju treba posvetiti navedenim ciljnim grupama u oblasti sajber bezbjednosti, jer upravo oni predstavljaju najosjetljiviju kategoriju.

“Cilj kampanje je podizanje svijesti djece i mladih ali i odraslih o neophodnosti razvoja digitalne pismenosti, kao i pravilnoj i korisnoj upotrebi novih tehnologija bez kojih je opstanak u savremenom svijetu nemoguć.”. - poručuje ministar Janović.

“Naša obaveza je, ne samo da promovišemo važnost digitalne kulture i tehnološkog razvoja, već i da ukazujemo na sve one prijetnje, opasnosti na koje djeca mogu naići u sajber prostoru. Naša obaveza je da na ove opasnosti podsjetimo i njihove roditelje i porodice, učitelje i profesore.”– istakla je ministarka Pribilović.

Ministarstvo sporta i mladih će kroz ovaj Sporazum, za ovu kampanju, opredijeliti 70,000,00 eura, i edukacije i aktvnosti shodno ovom projektu trajaće kontinuirano cijele naredne godine, obuhvatiće veliki broj crnogorskih gradova , djece i mladih, kao i njihovih roditelja koje vidimo kao ključne partnere. 

“Uvjeren sam da će predstojeća kampanja doprinijeti podizanju svijesti kako odraslih, tako i djece i mladih o rizicima i opasnostima na internetu i društvenim mrezama”- naglašava ministar Nuhodžić.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović istakao je: “Djeca su naše bogatstvo i njihova bezbjednost je prioritet društvene zajednice. Koliko nam je to važno govori i ovaj događaj koji je okupio različite institucije a sve sa zajedničkim ciljem da naša djeca i mladi budu bezbjedni.”
Prema njegovim riječima današnji sporazum je važna inicijativa za uključenje šire društvene zajednice u edukaciji i zaštiti djece i mladih na internetu.
Kampanja će se realizovati na teritoriji cijele Crne Gore, trajaće 10 mjeseci, a sprovodiće je predstavnici navedenih institucija u saradnji sa drugim partnerima iz oblasti informatičke bezbjednosti i digitalnih vještina.


MINISTARSTVO SPORTA I MLADIH