Manja slova Veća slova RSS
>

Svečana akademija povodom Dana reprezentacije

Svečana akademija povodom Dana reprezentacije
Datum objave: 12.03.2020 19:17 | Autor: Ministarstvo sporta i mladih

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo sporta i mladih danas je obilježilo Dan reprezentacije kroz Svečanu akademiju održanu u hotelu Hilton u Podgorici. Dan reprezentacije koji je jednako sportski koliko i identitetski praznik ustanovljen je prije godinu dana kroz novousvojeni Zakon o sportu.


Ovaj praznik konstituisan je i proslavljen prvi put u jednom posve novom ambijentu za crnogorski sport, u sredini mandata 41. Vlade Crne Gore, u kojoj je sportska oblast zadobila posebno mjesto i značaj.

„Posebno sam ponosan na činjenicu što je Ministarstvo sporta i mladih, poštujući rezultate i doprinos naših sportista u promociji Crne Gore u svijetu, značajno unaprijedilo njihov položaj postavivši ih na centralno mjesto u sistemu sporta, tamo gdje jedino i pripadaju. U cilju jačanja kulta crnogorske reprezentacije, zajedno sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, Paraolimpijskim komitetom i nacionalnim savezima, mladim sportistima koji su budućnost našeg sporta, ukazali smo da slijede put svojih proslavljenih idola koji su prenosili slavu naše države u svijetu jer su oni pravi primjer ljubavi prema svojoj Crnoj Gori.“, istakao je Janović. 

Ministar je dodao i da Dan crnogorske reprezentacije nije samo praznik naših sportista. Njega za ovaj praznik drže i mnogi drugi: naša omladina; naši učenici i studenti; naša dijaspora; svi dobronamjerni ljudi kojima je Crna Gora u srcu, te svi oni koji su se radovali uspjesima crnogorske reprezentacije i u ovoj i u minulim godinama, diveći se našim sportistima koji su imali snage da sportski nadjačaju i mnogo moćnije suparnike.

„Naš veliki Veljko Vlahović, Crnogorac i narodni heroj, a prije svega čovjek i patriota, zapisao je: „Nositi neprekidno u sebi Crnu Goru znači i dar i prokletstvo...“ Takvu Crnu Goru nosio sam i sam u njedrima, kao sportista i kapiten reprezentacije, a i danas ništa manje – kao dio kolektiva koji se za njen i napredak svih njenih građana bori demokratskim sredstvima. Zbog toga ne želim da vjerujem da u ovom vremenu postoje oni drugi - koji bi Crnu Goru, slavnu i slobodarsku, zemlju više kultura i više vjera, poništili i u ovom stoljeću, kako je to učinjeno početkom XX vijeka. Sportisti su jedva dočekali da dobiju svoju državu, da imaju za koga da se bore, i oni neće dozvoliti da im je bilo ko uzima, da joj mijenja zastavu, da joj skrnavi ponose i pobjede!“, zaključio je Janović.

Na Svečanoj akademiji uručena je nagrada za izuzetan doprinos promociji Crne Gore u svijetu za 2019. godinu našem košarkaškom reprezentativcu Nikoli Vučeviću od strane predsjednika Crne Gore gospodina Mila Đukanovića, dok je ministar Janović uručio nagrade perspektivnim sportistima za 2019. godinu.


MINISTARSTVO SPORTA I MLADIH